Päivän Tunnussana

Päivän Tunnussana on vuosittain ilmestyvä kirja, joka sisältää kaksi raamatunlausetta, tunnussanan ja opetussanan, sekä raamatunlukuohjelman vuoden jokaiselle päivälle. Suomeksi sitä on julkaistu vuodesta 1905 alkaen,  yli 100 vuotta. jo 118 vuoden ajan.

Päivän Tunnussanan juuret ovat Herrnhutissa, Kaakkois-Saksassa. Siellä se ilmestyi painettuna ensimmäisen kerran 1731. Päivän Tunnussanan "isä" on Herrnhutin Veljesseurakunnan perustaja, kreivi Nikolaus Ludwig von Zinzerdorf.

Päivän Tunnussana kootaan edelleen Herrnhutissa. Nykyään se ilmestyy yli 50 kielellä Euroopassa, Afrikassa, Amerikassa ja Aasiassa. Painosmäärä Suomessa on maailman toiseksi suurin, useita kymmeniä tuhansia. Saksankielinen painos on maailman suurin, n. 900 000 kappaletta.

Tunnussana, toinen päivittäisistä raamatunlauseista, on Vanhasta testamentista. Alkuperäistä käytäntöä noudattaen se arvotaan n.1800 Vanhan testamentin sanaa käsittävästä kokoelmasta. Uuden testamentin sanatkin eli opetus-sanat, Veljesseurakunta valitsee täydentämään ja selittämään tunnussanoja.

Arkipäivien kohdalle on ensimmäiseksi merkitty päivittäiset lukukappaleet ovat myös Herrnhutin Veljesseurakunnan toimittamasta aineistosta. Sunnuntai- ja pyhäpäivien tekstit sekä virret ovat ev.lut. kirkkomme nykyisestä evankeliumikirjasta.

Viikonpäivien rukousaiheet on muokattu saksankielisestä alkuperäistekstistä suomalaiseen yhteiskunnalliseen ja kirkolliseen taustaan sopiviksi.

Päivän Tunnussanan lauseet ovat lyhyitä lainauksia Raamatun eri tekstiyhteyksistä, joihin tutustumaan niiden on tarkoitus innostaa. Silloin kun saksankielisessä tekstissä jaetta on lyhennetty tai jakeita yhdistelty, on näin menetelty myös suomenkielisessä Päivän Tunnussanassa. Yksittäiset lauseet voivat muodostua lukijan henkilökohtaisessa elämäntilanteessa ennen kokemattomaksi Jumalan voiman ja lohdutuksen lähteeksi.

Päivän Tunnussana kulkee mukana ihmisen arjessa, juhlassa ja sukupolvien jatkumossa – käsilaukussa, taskussa, lipaston päällä ja käsissä. Erityistä lohtua se on tuonut kriisiaikoina.

Suomenkielisen laitoksen julkaisijan tunnuslause: "Evankeliumi on Jumalan voima" (Room.1:16) on yhä totta myös meitä odottavissa elämämme tulevissa vaiheissa.

Tilaa Päivän Tunnussana

Karjalan Evankelinen seura ry,
Tikkupolku 1, 49460 Hamina

0400 318 456

Rekisteriseloste
Evästeet verkkosivuilla

Karjalan Evankelinen Seura ry.

Ilmaisjakelun tukitili Nordea FI39 1005 5000 4284 92. Poliisihallituksen keräyslupa nro RA/2020/742. Lupa myönnetty 18.6.2020.